Een flexibele overheid, dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar zo’n overheid bestaat wel degelijk. Het ministerie van BZK werkt sinds een jaar met een flex-concept. Alle medewerkers van het bestuursdepartement zijn geplaatst onder de secretaris-generaal en er is een nieuwe directie opgericht: BZK Flex. Vanuit deze directie werken zo’n 200 medewerkers op tijdelijke opdrachten binnen het bestuursdepartement. Andere directies zijn opdrachtgever en kunnen voor bijna elke functie een beroep doen op BZK Flex, passend binnen de beschikbare capaciteit. Dit alles zonder formele reorganisatie. Waar de plannen aanvankelijk met scepsis werden onthaald en BZK Flex gezien werd als het afvoerputje van het departement, is het tij ondertussen gekeerd.

Foto: EU2016 NL

De resultaten zijn veelbelovend: medewerkers zijn passend te matchen bij verschillende directies, BZK Flex kan snel zorgen voor het bemensen van piekbelasting en flexmedewerkers geven aan resultaatgerichter bezig te zijn. De interne mobiliteit van medewerkers is vergroot wat ook betere kansen biedt op externe mobiliteit. De wendbaarheid van de organisatie is met de nieuwe werkwijze aanzienlijk toegenomen. Niet voor niets dus dat andere departementen, gemeenten, provincies en agentschappen het concept nauwlettend volgen.
 
Hoe heeft BZK het flex-concept van de grond gekregen en kan dit de nieuwe standaard worden voor de Rijksoverheid? Op maandag 3 juli biedt EMMA podium aan de hoofdrolspelers van BZK Flex door een prikkelend debat over het onderwerp te organiseren.

Programma

Sicco Louw, directeur BZK Flex, en Wendy Sutherland, directeur Concernondersteuning, worden aan de tand gevoeld over het onderwerp flexibiliteit. EMMA trekt graag de vergelijking met het bedrijfsleven: wat kan de overheid leren van initiatieven uit het bedrijfsleven en andersom? Een debat voor HR-managers, directeuren PO, organisatieadviseurs en verandermanagers van binnen en buiten de overheid.

Het programma start om 16.00 uur. Vanaf 15.30 uur bent u van harte welkom. Het programma is gratis en na afloop is er een borrel. 

Aanmelden kan hier.

Gemaakt door

Menno van Tartwijk

Foto van Menno van Tartwijk. Menno is een witte man met kort donkerblond haar en blauwe ogen. Hij heeft een blauw overhemd aan en een donkere colbert.
communicatiestrateeg - PR & verbinder in hart en nieren

Inspiratie over Bestuur en Governance?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.