Afgelopen weekend was Franka de Vilder op de Dutch Design Week (DDW), hét design event van Noord-Europa. Tijdens dit design festival in Eindhoven tonen zo’n 2600 designers op 110 locaties hun werk. Bijna onmogelijk dus om alles te zien. Ze overwon haar keuzestress door in gesprek te gaan met zo veel mogelijk designers en kwam tot deze Top 5.


1. Happy Green - The Hideaway: Hotel room of the future

Happy Green begon met ”gewoon gave dingen doen”. Al vanaf hun studententijd hadden de mensen achter Happy Green IT-ondernemingen. Tot ze zich op duurzaamheid gingen richten. Oprichter Bram Kerkhof werd gedreven door het idee dat mensen bij “duurzaam” vaak denken iets te moeten inleveren. Voor Kerkhof kun je “groen” juist goed inzetten voor gave dingen die ook nog eens duurzaam zijn. Zo maakte hij een duurzame verplaatsbare hotelkamer. De kamer is door het lichte materiaal overal neer te zetten, heeft zonnepanelen en een eco-toilet en de faciliteiten van een hotelkamer in het Hilton. Deze draagbare hotelkamers staan, als het goed is, volgend jaar op een onbereikbaar plekje in Panama, maar nu al op het Ketelhuisplein van de DDW.

2. Studio Julia Janssen - The Attention Fair

Weet jij hoeveel jij waard bent? Of beter gezegd: hoeveel is jouw Instaprofiel waard? In de installatie “I am the product of my own information” maakt studio Julia Janssen zichtbaar wat jouw data kunnen opleveren. In het complexe web van profielen en oneigenlijk datagebruik, waar Google en Facebook nu miljoenen mee verdienen, maakt zij zichtbaar wat het zou beteken als we zelf eigenaar blijven van deze data. In een eigen rekenmodel geeft zij waarde aan een digitaal profiel, voor de “happy and expecting” of “just got an inheretance”. In Veem – floor 2.

‘I actually designed something absurd’, vertrouwt designer Christian Andrés Parra Sánchez mij toe

3. Burg Giebichenstein University Halle – Immaterial – Ultramaterial/ Gegen-Stand

‘I actually designed something absurd’, vertrouwt designer Christian Andrés Parra Sánchez mij toe. Zijn opdracht was om iets te ontwerpen rond xenofobie en racisme. Hij vond het onderwerp absurd. Dus maakte hij iets absurds. Wat mij betreft iets briljants. Hij maakte een megafoon die de stem van mensen accentloos maakt. En een masker dat voor de bekeken persoon een spiegel is en het beeld van de kijker vervormt. Zodat de tekst: ”Migrants are not welcome” met deze bril wordt gezien als “we are afraid”. De designer ontwierp ook een racismezoekapparaat, dat overal afgaat behalve bij jezelf. Ironisch, treffend, treurig, maar vooral: echt goed. Beleef het bij Veem – floor 2.

4. Marius Tarvydas - Ecococon

Een ecologische cocon klinkt fantastisch. En dat is het ook. Door stro te gebruiken, kunnen ze huizen duurzaam, ecologisch en efficiënt isoleren. Door het stro met klei te vermengen, zorg je naast isolatie ook voor een zo goed mogelijke luchtvochtigheid en dat is beter voor de gezondheid. Verder zorgt deze combinatie ervoor dat stof altijd daalt, waardoor het niet in huis blijft ronddwarrelen. De dame die ik sprak kan het weten; zij woont in een van de woningen die met deze stof geïsoleerd zijn. De woningen staan heel toevallig in Eindhoven vlakbij Strijp-S. De uitleg is nog iets dichterbij namelijk in het Klokgebouw: 3.05.

5. Brabant Living Lab

Na al die mooie gesprekken is het Brabant Living Lab op het Ketelhuisplein dé plek om te zien hoe design in Brabant vorm krijgt. En is het ook nog aan den lijve te ondervinden. Ik droomde helemaal weg in de White Cocoon van Timo Smeding, een van de innovaties van het What if Lab. Bij Local Mist kwam ik erachter dat ik toch écht oud word. Hier laten ze zien wat een computer allemaal van je weet. Je kijkt kort in een camera en de uitslag is daar. De computer schatte mij tussen de 32 en 47 jaar. Laat het eerste nou net waar zijn.

Tot slot nog een klein stuk zelfpromotie: dit jaar staan wij namens de provincie Noord-Brabant met de No-Escape Room op het Brabant Living Lab. Met dit spel nemen we mensen in dilemma’s mee die Branders kunnen tegenkomen in de uitdaging van een energieneutraal Brabant in 2050.

Dit is een greep van het overweldigende aanbod op de DDW die je tot en met 28 oktober in Eindhoven kunt bezoeken. Heb je nog geen andere plannen? Ga dan eens langs bij een van deze mooie designers. https://www.ddw.nl 

Geschreven door

Franka de Vilder

bevlogen sociologe – inhoudelijk gedreven adviseur – sociaal en groen

Inspiratie over Onderwijs en Ontwikkelen?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.