We horen het nu, terecht, luid en duidelijk: Black Lives Matter, racisme is echt nog aan de orde van de dag en het is hoog tijd dat dat verandert. Daar moet een hoop voor gebeuren en daar moet iedereen zijn steentje aan bijdragen. Maar hoe?

Wat zeg je als wit persoon over Black Lives Matter? Wat voeg je toe? Ik realiseerde me dat wat je zegt eigenlijk niet het belangrijkste is, maar dat het gaat om wat je doet. En één van de dingen die je kunt doen, is luisteren naar en leren van de zwarte stem.

Daarom kies ik ervoor niet zelf iets te zeggen, maar te delen en zo versterken wat er de afgelopen weken door zwarte schrijvers, sprekers, activisten en kunstenaars is gezegd. Die zeggen namelijk al heel lang meer dan genoeg. En het wordt tijd dat we daar met zijn allen echt naar luisteren, en ervan leren.

Dit is een collage van 10 mooie, sterke stemmen die ik de afgelopen twee weken tegenkwam en die mij raakten:

1. Marie Beecham

Activist Marie Beecham omschrijft zichzelf en haar account in haar Instagram bio als “welcoming beginners to climate & racial justice”. En dat zie je, want in haar posts legt ze heel concreet en toegankelijk uit dat we dingen te leren en "onleren" hebben:

@wastefreemarie

Open in een nieuw tabblad voor een grotere afbeelding.

2. Rachel Cargle

Rachel Cargle legt op haar account The Great Unlearn met specifieke voorbeelden uit hoe zogenaamd genuanceerde reacties op kritiek van de zwarte gemeenschap niet écht bijdragen aan de discussie. Ze gebruikt daarbij onder andere taalwetenschappelijke en psychologische theorieën:

@thegreatunlearn

3. Quinta Brunson

Deze tweet van de Amerikaanse schrijver, producer, komiek en actrice Quinta Brunson:

Quinta Brunson

4. Kiza Magendane

Waarom zijn zo veel van deze voorbeelden Amerikaans? Politicoloog Kiza Magendane legde in NRC uit hoe dat komt, en wat het verschil is tussen de Nederlandse en de Amerikaanse situatie. Leerzaam als je wilt begrijpen waarom ‘het is hier toch heel anders dan in de VS’ geen goed argument is. Ook nuttig daarbij: met behulp van actiegroep Controle Alt Delete verzamelde Roxane Soudagar Nederlandse George Floyd’s in een artikel voor One World.

5. Akwasi

Het gedicht dat rapper en schrijver Akwasi onlangs voordroeg in het programma M. En deze tweet: 

Akwasi

6. Speeches

Akwasi’s gedicht was één van meerdere speeches die zwarte mensen tijdens de protesten in Nederland hielden. One World verzamelde er een paar.

6. Voxpop

Deze Voxpop, waarin zwarte en witte mensen gevraagd worden of ze wel eens nadeel hebben ondervonden van hun huidskleur.

Voxpop wit privilege

8. Clarice Gargard

Journalist Clarice Gargard reflecteerde in haar Column in NRC op de protesten:

Voor veel zwarte mensen en die van kleur is het of het deksel los schiet en alle onderdrukte pijn, woede en verdriet naar buiten vliegen

En in de podcast Boos praat ze met Tim Hofman over racisme en hoe we het tegen kunnen gaan.

9. Angelique Houtveen en One'sy Muller

Dit verhaal van radio-dj Angelique Houtveen en de reactie erop van radio-dj en podcaster One’sy Muller:

One'sy Muller en Angelique Houtveen

10. Bonte Was Podcast

Muller maakt trouwens samen met Zoë Papaikonomou de Bonte Was Podcast, waarin ze blinde vlekken in de media bespreken. In de aflevering van 10 juni spreken ze over de berichtgeving rondom de dood van George Floyd:

Als je ziet dat iemand die op jou lijkt – en met ‘op jou lijkt’ bedoel ik dit geval ‘dezelfde kleur heeft als jij’ – zo wordt behandeld, dan sterft er ook een stukje van jou. Ik ken hem niet, maar het gaat ook om mij […]. Dat doet heel veel pijn. Het maakt je verdrietig, het maakt je machteloos, gefrustreerd…

Bonus

Hij is vast al vaker voorbij gekomen, maar wil je meer lees- luister- en kijktips, bezoek dan even https://www.withuiswerk.nl/. Er zijn namelijk nog veel meer zwarte stemmen waar we naar moeten luisteren en die we moeten delen. Ga dat dus vooral doen: #amplify en #educateyourself  

Gemaakt door

Anneke Bloemen

Foto van Anneke Bloemen. Anneke is een witte vrouw en heeft half lang donkerblond haar en bruine ogen.  Ze heeft een zwarte shirt aan met lange mouwen en lacht op de foto.
diversiteit en inclusie – adviseur – coach

Inspiratie over Zorg en Samenleven?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.