Van de week wilde hij opeens voor lange tijd buitenspelen: mijn 15-jarige tienerzoon. Af en toe pakte hij zowaar de fiets. Opvallend? Jazeker. Want behalve voor sport en het afspreken met vrienden, zit hij in zijn vrije tijd toch het allerliefste achter de computer te gamen. De reden achter deze plotselinge ommezwaai is te danken aan een van oorsprong Japans spel: Pokémon Go.

Deze zogenoemde augmented reality-game is officieel nog niet uit in Nederland, maar dat staat de echte gamers natuurlijk niet in de weg. Die hebben het allang via een buitenlandse site kunnen downloaden. Sinds begin juli gaan zij fanatiek op jacht naar de Pokémon, die overal in Nederland zijn verstopt. Dat zoeken en vangen is vrij simpel. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een app op je mobiele telefoon. Wie vervolgens de camera van zijn mobiele telefoon op een voorwerp, straat of gebouw richt, krijgt een getekende Pokémon te zien die je met een zogenoemde Pokébal kunt vangen. De sport is natuurlijk om zoveel mogelijk van deze 3D-creaties te vinden en te vangen. Maar pas op: er zijn ook verschillende teams die tegen elkaar spelen. De tegenstanders zorgen ervoor dat de door hen gevangen Pokémon niet of moeilijk door jouw team veroverd kunnen worden.

‘Rijkswaterstaat gebruikt augmented reality om mensen te laten zien wat de risico’s zijn van een hoge waterstand’

Overstroming

Het spel houdt inmiddels wereldwijd jong en oud in zijn greep. Mijn tienerzoon ziet vooral jongvolwassenen en ouders het spel spelen. En uit een mini-enquête onder mijn collega’s blijkt dat ook zij soms op Pokémon-jacht gaan. De grappen en grollen zijn inmiddels ook niet meer van de lucht: op social media staat elke dag wel iets wat met dit spel en de spelers te maken heeft. Het aardige aan deze rage is dat nu bijna iedereen weet wat augmented reality (letterlijk: verrijkte werkelijkheid) is. Deze technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt, mogen we dan vooral van het gamen kennen: de toepassingen in de echte wereld gaan veel verder dan dat. Zo interviewde ik een aantal maanden geleden een Rijkswaterstaat-medewerker en augmented reality-hobbyist over een door hem bedacht idee om de risico’s van een hoge waterstand te laten zien. Wie nu met de daarvoor door Rijkswaterstaat ontwikkelde app op zijn mobiele telefoon naar zijn huis kijkt, ziet hoe hoog het water na een overstroming staat.

‘Architecten gebruiken een combinatie van augmented reality en virtual reality voor het bezichtigen van een nog te bouwen appartement of huis’

Bezichtigen gebouwen

Architecten gebruiken een combinatie van augmented reality en virtual reality voor het bezichtigen van een nog te bouwen appartement of huis. Kopers kunnen dan virtueel een wandeling door hun nieuwe aanwinst maken en ter plekke aanpassingen laten aanbrengen. Daardoor gaat een gebouw veel meer leven dan met een 3D-tekening op een computer. Willen ze weten hoe de kamer eruit ziet als je een tussenmuur eruit haalt of opschuift? Geen probleem. Even swipen en het is zichtbaar voor de bewoner in spé. Een toepassing waar we in de toekomst zeker nog veel meer van gaan horen. Dat kan ik van Pokémon Go niet echt zeggen: die rage zal na de zomer over het hoogtepunt zijn en net als al het andere komkommernieuws naar de achtergrond verdwijnen.

Gemaakt door
Foto van Marguerite de Ruijter. Marguerite is een witte vrouw met halflang lichtblond haar en blauwe ogen. Ze lacht op de foto en draagt een crèmekleurige blouse met zwart panterprint.

Marguerite de Ruijter

gedegen projectleider - redacteur – romanschrijver
Gelijke kansen en Gelijkwaardigheid