Argumentenkaart herziening canon

Op 22 juni presenteert James Kennedy de nieuwe versie van de canon van Nederland. Diezelfde avond vertelt hij bij ons in de Tussenruimte wat de belangrijkste wijzigingen zijn en hoe dat is verlopen (meld je hier aan voor deze webinar-sessie). Wij brachten in kaart welke argumenten en meningen zoal spelen rondom de canon. Dat zijn er nogal wat.

De vernieuwde canon is het resultaat van ongeveer een jaar werk, een constante afweging tussen verschillende belangen en ideeën. Al voordat de commissie ooit begon was duidelijk dat dit een heet hangijzer zou worden: er zou volgens sommigen meer aandacht moeten komen voor 'zwarte bladzijden' uit de Nederlandse geschiedenis, volgens anderen juist niet. Om te laten zien hoe breed deze discussie is en hoeveel verschillende opvattingen er zijn, groepeerden we een aantal van de argumenten die we hebben gevonden in bovenstaande argumentenkaart. In het midden staat de centrale vraag die we ons gesteld hebben, met daar omheen vier categorieën van argumenten die we gevonden hebben. In de buitenste 'ring' staan specifieke uitingen, die we hebben geparafraseerd en samengevoegd.

 

Verantwoording

We zijn tot de argumentenkaart gekomen door nieuwsartikelen (met name opiniestukken en interviews) te lezen die gaan over de canon of daar sterk aan gelieerd zijn. Daarin hebben we gezocht naar meningen en argumenten die te maken hebben met waar de canon voor bedoeld zou moeten zijn en wat er wel of niet in zou moeten staan. De volledige lijst van artikelen die we hebben gebruikt staat hieronder. Het is niet het idee om een totale analyse te geven van alle meningen en die tegen elkaar af te wegen, maar om transparant te maken hoe veelzijdig het debat rondom de canon is. Zelfs door een niet al te groot aantal artikelen te lezen, hebben we toch veel verschillende perspectieven kunnen vinden.

James Kennedy presenteert: de nieuwe canon van Nederland

Online via Zoom
Inschrijven

Gemaakt door

Kevin Willemsen

Foto van Kevin Willemsen. Kevin is een witte man met blauwe ogen en kort donkerblond haar. Hij heeft een wit overhemd aan.
analyseert – beredeneert – online netwerken

Eduard van Holst Pellekaan

Foto van Eduard van Holst Pellekaan. Eduard is een man van kleur met golvend kort bruin haar en donkere ogen. Hij heeft een stoppelbaardje en draagt een witte trui.
journalist – bladenmaker & websitebedenker

Inspiratie over Onderwijs en Ontwikkelen?

Ontvang een paar keer per jaar een inzicht, publicatie, of tip voor een bijeenkomst.