Wie is wij #6 - Wie is wij in Europa?

Wie is wij #6 - Wie is wij in Europa?

di 21 mei
17:30
Wijnhaven 88, Den Haag

Europa is van niemand, zo lijkt het. Met de macht op afstand, de markt die dicteert en de bureaucratie die compliceert, drijven velen weg van de EU. In de zesde aflevering van de debatserie Wie is wij? onderzoekt de Tussenruimte bij EMMA wat ons nog zou kunnen binden in Europa.

Welke kans biedt het continent nog? Nu de EU al een decennium worstelt met een economische, een immigratie- en een representatiecrisis tegelijk. Met mensen die zich verlaten, en niet meer gehoord voelen. Met het oosten dat lonkt naar autoritaire leiders. Het westen dat worstelt met de Brexit. Het zuiden dat zich alleen voelt. En het noorden dat verstijft op zijn centen zit.
 
Buro-EU verzamelt deze maanden geluiden van de straat. Op markten en in gesprekken. Netwerk Democratie onderzoekt hoe digitale technieken democratische processen kunnen versterken. Op initiatief van de Franse President Emanuel Macron kreeg elk land zijn burgerraadpleging-EU. En ook de Europese commissie zocht naar wat de burgers willen. Maar wat kwam uit al deze onderzoeken? Wat willen we? Wat bindt ons? En wat wordt met die inzichten gedaan?
 
Waar en wanneer? Dinsdag 21 mei 17.30 tot 19.00 uur – De Tussenruimte bij EMMA, Wijnhaven 88 Den Haag

Waarover? Twee dagen voor de Europese Verkiezingen. Een debat over democratie van onderop. De verrassende stem van de straat. Over Europa als droom en als nachtmerrie. Aflevering 6 in de serie Wie is wij? De paradoxale samenleving
 
Met wie?
  • Stefanie Schuddebeurs verzamelt met Buro EU geluiden van de straat - veelkleurige verhalen, meningen en ideeën over Europa onder haar inwoners, juist nu in aanloop naar de verkiezingen. 
  • Josien Pieterse  van Netwerk Democratie. Deze organisatie onderzoekt in het project EUCrowd hoe digitale technieken democratische processen kunnen versterken, en faciliteerde de EU-burgerraadpleging voor Nederland.
  • Gespreksleider: Bas Mesters reisde voor de serie Wie is wij? door Europa en zag de kiemen van een broederschapsrevolutie die twee kanten kan opgaan.
  • Andere sprekers worden nu uitgenodigd.
Voor wie? Mensen die zich ergeren aan Europa. Mensen die op zoek zijn naar Europa. Beleidsmakers, journalisten, docenten, communicatieprofessionals, onderzoekers, politici en natuurlijk iedereen die persoonlijk geïnteresseerd is.
 
Toegang? Gratis
Aanmelden? Dat kan hieronder!

U bent hier

De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

Bestuur en Governance

De maatschappelijke vraagstukken van onze tijd zijn zo complex en veelomvattend dat ze niet kunnen worden opgelost door overheidsingrijpen alleen, laat staan door één bestuurslaag. Het Huis van Thorbecke staat

De Tussenruimte is een initiatief van EMMA. De Groene Amsterdammer is mediapartner.

Wat bindt Europa, twee dagen voor de Europese verkiezingen?