Wie is wij? #5 - 'Gezeik komt er toch.'

Wie is wij? #5 - 'Gezeik komt er toch.'

di 9 april
15:00
Wijnhaven 88, Den Haag

Wat altijd voorafgaat aan oorlog is de vernietiging van de dialoog. Nu veel mensen het gevoel hebben dat ze niet worden gehoord, groeit de kans op heftige conflicten. Maar is dat onvermijdelijk? In Wie is wij? #5 presenteert De Tussenruimte een masterclass van Jitske Kramer. Welke nieuwe methodieken van conflicthantering zouden de democratie kunnen versterken?

Cultureel antropoloog Jitske Kramer reist de hele wereld over om te bestuderen hoe mensen die elkaar niet zo leuk vinden toch samenleven. Hoe je in zo’n context een wij-gevoel kunt creëren. Tot nu toe paste ze haar kennis en methodieken voornamelijk toe binnen bedrijven. Op uitnodiging van De Tussenruimte onderzoekt ze hoe haar technieken kunnen helpen de democratie te revitaliseren in buurten en wijken, en wie weet ook in volksvertegenwoordigingen. 

Eerst houdt ze een inleiding over de dynamiek van verschillen die altijd speelt als mensen in groepen samenleven. Na de pauze ondervinden we aan den lijve hoe je op een voor iedereen veilige manier conflicten kunt laten boven komen. We leren dat echte dialoog gaat over conflicten. En dat het in de democratie niet om ‘the winner takes it all’ gaat. We onderzoeken de wijsheid van de minderheid, en hoe die kan worden meegenomen in de besluitvorming. En we leren ook wat het effect is van een uitspraak als: ‘Doe normaal man!’. Kom naar deze masterclass die je doet beseffen dat democratie een zeer krachtige manier is om conflicten op te lossen. Mits we het lef hebben lastige gesprekken aan te gaan met elkaar.
 
Waar en wanneer? Dinsdag 9 april 15.00 tot 18.00 uur – De Tussenruimte bij EMMA, Wijnhaven 88 Den Haag

Waarover? Een lezing/masterclass Deep Democracy. Op zoek naar technieken om ‘het gezeik’ dat er altijd komt als mensen samenleven, niet te laten ontaarden  Aflevering 5 in de serie Wie is wij? De paradoxale samenleving. 

Met wie?
  • Jitske Kramer, cultureel antropoloog. Oprichter van HumanDimensions en auteur van diverse boeken: waaronder Deep Democracy - de wijsheid van de minderheid. Ook is ze co-auteur van De Corporate Tribe (managementboek van het jaar 2016). In 2013 was ze trainer van het jaar. 
  • Gespreksleider: Bas Mesters, journalist en schrijver van de serie Wie is wij? in de Groene Amsterdammer. Programmamaker van de debatserie Wie is wij? in De Tussenruimte.
Voor wie? Mensen die de democratie willen vernieuwen. Mensen die het vertrouwen in de democratie verliezen. Beleidsmakers, journalisten, docenten, communicatieprofessionals, onderzoekers, politici en natuurlijk iedereen die persoonlijk geïnteresseerd is.

Toegang? Gratis
Aanmelden? Dat kan hieronder!
 

Aanmelden

Deze Tussenruimte is helemaal volgeboekt. U kunt zich wel nog aanmelden voor de wachtlijst door te mailen naar dit adres. Als er plekken vrijkomen, dan laten we dat weten.

U bent hier

De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

Bestuur en Governance

De maatschappelijke vraagstukken van onze tijd zijn zo complex en veelomvattend dat ze niet kunnen worden opgelost door overheidsingrijpen alleen, laat staan door één bestuurslaag. Het Huis van Thorbecke staat

De Tussenruimte is een initiatief van EMMA. De Groene Amsterdammer is mediapartner.

Masterclass omgaan met conflicten in een democratie.