Wie is wij? #4 - Verbinden door vergroenen?

Wie is wij? #4 - Verbinden door vergroenen?

wo 13 maart
17:30
Wijnhaven 88, Den Haag

Politici waarschuwen steeds vaker: ‘De energietransitie vergroot de kloof tussen mensen in de samenleving.’ Maar is dat onvermijdelijk zo? In de vierde aflevering van de debatserie Wie is wij? onderzoekt De Tussenruimte of we, door te verduurzamen, ook kunnen depolariseren en verbinden.

Zorgwekkende ontwikkelingen als polarisatie en klimaatverandering doen de gevoelstemperatuur stijgen. Maar in de wiskunde is -1 x -1 altijd + 1. Zou dat niet ook voor de klimaatproblematiek en polarisatie kunnen gelden? Het gevecht tegen de klimaatverandering kun je vergelijken met de strijd tegen het water door onze voorvaderen. Een gigantische uitdaging die alleen in gezamenlijkheid kan worden overwonnen.

Wie goed kijkt, ziet ze overal: bewoners die gezamenlijk hun buurt vergroenen, kunstenaars en ondernemers die met elkaar verduurzamen, organisaties die samen optrekken om lokale transities in gang te zetten. Het zijn klimaatinitiatieven die nog klein en (soms) kwetsbaar zijn, maar ook krachtig, origineel en onweerstaanbaar besmettelijk.
 
Op woensdag 13 maart presenteert De Tussenruimte vijf voorbeelden. Samen met deze duurzaamheidspioniers en buurtinitiatieven onderzoeken we wat die klimaatsamenwerking deed ontstaan. Wat zijn de belemmeringen? Hoe kan de overheid bijspringen? Hoe betrek je er andere groepen bij en maak je er een beweging van? Ofwel: hoe kan de energietransitie juist depolariseren en verbinden?
 

Dit debat maakt deel uit van de serie Wie is wij? De paradoxale samenleving die De Tussenruimte, EMMA en De Groene Amsterdammer in het seizoen 2018/2019 samen presenteren.

Waar en wanneer? Woensdag 13 maart 17.30 tot 19.00 – De Tussenruimte bij EMMA, Wijnhaven 88 Den Haag

Waarover? Op de dag dat het PBL de langverwachte doorrekening van de kabinetsklimaatdoelstellingen presenteert, stelt de Tussenruimte alvast een hoger doel: Hoe zetten we de energietransitie in om te depolariseren en verbinden? Vijf verbindende groene initiatieven presenteren zich. Daarna bespreken we de kansen en uitdagingen in een tafelgesprek. 

Met wie?
  • Cultureel antropoloog Willem Jansen presenteert zijn promotieonderzoek naar ‘dialoog-in-actie’ (diapraxis). Een aanpak om gepolariseerde groepen tóch te laten samenwerken.
  • Daan Sillen, onderzoeker van het instituut voor duurzaamheidstransities DRIFT van de Erasmusuniversiteit over buurten in Europa waar men verbindt door te vergroenen. 
  • Luuk Wiehink, kunstenaar en ondernemer, die mensen in een wijk in Arnhem tot elkaar brengt met Groenewijkstroom.
  • Geloven in Groen, dat met verschillende geloofsgroepen in Den Haag werkt aan verduurzaming van hun gebedsgebouwen.
  • Tom Golder van Duurzaam Den Haag over de uitdagingen bij samen vergroenen in de multiculturele Molenwijk.
  • Peter van Vendeloo van Buurkracht, een nationaal platform dat burgers lokaal verbindt in de klimaattransitie. 
  • Anubhav Kandpal van Conscious Kitchen over samen koken en dineren met leftovers van de markt.
  • Gespreksleider: Bas Mesters, schrijver van de serie Wie is wij? in de Groene Amsterdammer en programmamaker van de Tussenruimte.
Voor wie? Beleidsmakers, journalisten, docenten, communicatieprofessionals, onderzoekers en natuurlijk iedereen die persoonlijk geïnteresseerd is.
 
Aanmelden? Dat kan hieronder!

U bent hier

De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

Klimaat en Energie

Energietransitie: we zitten er midden in. In 2050 willen we energieneutraal zijn. ‘0 op de meter’, decentrale energieopwekking, wind en zon, elektrisch vervoer. Daarbij voelen we transitiepijn.

De Tussenruimte is een initiatief van EMMA. De Groene Amsterdammer is mediapartner.

Hoe zetten we de energietransitie in om te depolariseren en verbinden?