Wie is wij? #2 - De tribalisering van de samenleving

Wie is wij? #2 - De tribalisering van de samenleving

di 27 november
15:00
Wijnhaven 88, Den Haag

We roepen om meer inclusiviteit, maar doen dat door ons te verschansen achter onze identiteit. In de Tussenruimte bij EMMA gaan we in gesprek met socioloog Godfried Engbersen, schrijver Babah Tarawally en andere experts en ervaringsdeskundigen.

Meer diversiteit betekent volgens Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) minder sociale cohesie. Gaan we daardoor naar een stammensamenleving? Of eerder naar een nieuwe vorm van "side-by-side democratie", waarin allerlei groepen langs elkaar heen leven? Hoe kunnen we bouwen aan nieuwe gezamenlijkheid - wanneer zijn we voldoende verbonden?

Ofwel: Wie is wij? Ben ik wij? Ben jij wij? Is de buurman wij? Is de staat wij?
 

Waar en wanneer? Dinsdag 27 november 15.00 tot 16.30 – De Tussenruimte bij EMMA, Wijnhaven 88 Den Haag

Waarover? De tribalisering van de samenleving. De WRR stelt dat meer diversiteit tot minder sociale cohesie leidt. Wat betekent dat? Aflevering 2 in de serie Wie is wij? De paradoxale samenleving. 

Met wie?

  • Prof. dr. Godfried Engbersen. Hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en mede-opsteller van het WRR-rapport De Nieuwe Verscheidenheid. 
  • Schrijver Babah Tarawally, die zeven jaar in azc’s woonde en in zijn nieuwe boek 'Gevangen in zwart-witdenken' kritiek uit op beide kanten van het racismedebat.

Voor wie? Beleidsmakers, journalisten, docenten, communicatieprofessionals, onderzoekers en natuurlijk iedereen die persoonlijk geïnteresseerd is.

Aanmelden? Dat kan hieronder!


Dit debat maakt deel uit van de serie Wie is wij? De paradoxale samenleving die De Tussenruimte, EMMA en De Groene Amsterdammer in het seizoen 2018/2019 samen presenteren.

  

U bent hier

De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

Stad en Land

Nederland is ruimte. Co-creatie van beleidsmaker, bestuurder, markt en inwoners. Samen bepalen we hoe Nederland eruitziet. Dutch design. Flux. Meer dan ooit op een kruispunt: hoe blijft ons land leefbaar?

Bekijk hier alles over De Tussenruimte.

---

Foto: Paul Buckley

Is onze samenleving aan het tribaliseren?

Is er nog ruimte voor een nieuwe gezamenlijkheid?