De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

naar de tussenruimte

We zijn veel te veel met geld bezig. Dat is misschien gek om van een econoom te horen, maar prof. dr. Dirk Bezemer vindt het een misvatting te denken dat geld opgepot in vermogens, aandelen, pensioenen en huizen het goede leven bevordert. Bas Mesters in gesprek met Dirk Bezemer over hoe het anders zou kunnen, in de elfde aflevering van De Nieuwe Werkelijkheid.

De in Nederland overdreven focus op geld leidt tot tweedeling, ongelijkheid en verschraling van zaken en diensten, die Bezemer ook als reëel kapitaal omschrijft. Zorg, die nodig is om te leven en in de toekomst te kunnen blijven leven. Natuurlijke omgeving, die je helpt nu en in de toekomst te ademen. Materieel kapitaal, zoals machines en robots, die je helpen dingen te maken en het leven te vergemakkelijken. En maatschappelijk kapitaal: zoals vrijheid, democratie, een open maatschappij, onderwijs, veiligheid. Allemaal dingen waar in geïnvesteerd moet worden om het goede leven te realiseren. Dingen die geld kosten en waar te weinig geld voor wordt gereserveerd, omdat alles wegstroomt naar de financiële markten, pensioenen en vooral de vastgoedmarkt. Twee heilige huisjes moeten daarom per direct om, stelt de Groningse econoom. We moeten af van de verslaving aan sparen en vermogensopbouw. En van het idee dat dit niet te veranderen is. Dit moet in het belang van de toekomst van de jongere generaties.

Waar en wanneer? Vrijdag 21 mei van 16.30 tot 17.45 uur. Het gesprek wordt live gestreamd. Wie digitaal meedoet heeft de kans vragen te stellen. De link volgt. 

Waarover? We praten met Dirk Bezemer verder over zijn ideeën voor een betere arbeidsmarkt en meer vermogensbelasting die hij op zaterdag 24 april in de Volkskrant uit de doeken deed.  

Met Wie?

  • Prof.dr. Dirk Bezemer is hoogleraar economie aan de Universiteit van Groningen, en schrijver van het vorig jaar gepubliceerde boek: Een land van kleine buffers. Er is genoeg geld, maar we gebruiken het verkeerd. Hij studeerde in Wageningen, promoveerde in Amsterdam en werkte in Londen, walhalla van de financiële markten. In Groningen doet hij onderzoek naar de gevolgen van financiële structuren voor het functioneren van de economie en de samenleving. Hij heeft een column in de Groene Amsterdammer waarin hij veelvuldig verklaringen aandraagt voor het feit dat een rijk land als Nederland, dat in allerlei lijstjes in de wereldtop staat, toch met steeds meer maatschappelijke problemen, stress en opkomend populisme te kampen krijgt. Zijn stelling: ons politieke en economische antwoord op hoe het goede leven te bereiken, dient te worden bijgesteld.
  •  Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van de serie Heilige Huisjes in de Volkskrant. Mesters is initiator/coördinator van de Tussenruimte.

 

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.

Houd me op de hoogte van De Tussenruimte debatten en lezingen
Houd me op de hoogte over dit onderwerp (Bestuur en Governance)