Nederland polariseert en is steeds meer een snelkookpan vol sentimenten. Het taalgebruik verhardt en het onderling begrip vergruist. Amnesty International-directeur Dagmar Oudshoorn is bezorgd en zoekt de dialoog. Ze roept politiek Den Haag op het goede voorbeeld te geven: stop als overheid met het oogluikend toestaan van schendingen van artikel 1 van onze grondwet. Stop met ondermijnen van de mensenrechten, institutioneel racisme en discriminatie, en voorkom dat sommigen meer gelijk zijn dan anderen.

Portretfoto Dagmar Oudshoorn

Bas Mesters in gesprek met Dagmar Oudshoorn over wat nodig is om met elkaar in gesprek te blijven, en om de mensenrechten die sinds WOII zijn opgebouwd te beschermen.

Waar en wanneer? Donderdag 25 november van 16.30 tot 17.45 uur. Het gesprek wordt live gestreamd. Wie digitaal meedoet heeft de kans vragen te stellen. Link: https://www.youtube.com/watch?v=uZAahyyEU_w

Waarover? Een gesprek over de vele redenen waarom Nederlanders boos zijn. Over hoe in een polariserende samenleving in gesprek te komen. Over slavernij, over wokeness, racisme en inclusie. Hoe daarbij ook ruimte te maken voor de middenweg.

Met Wie?

  • Dagmar Oudshoorn is directeur van Amnesty International, afdeling Nederland. Dit voorjaar tekende ze als voorzitter van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden voor het advies aan minister Kajsa Olongren van Binnenlandse Zaken, waarin de regering werd aangeraden excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Oudshoorn was van 2010 tot 2018 burgemeester van Uithoorn, en van 2006 tot 2010 bestuurder van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Tussen 2018 tot 2020 was ze hoofd Operatiën bij de nationale politie, waar ze onder meer etnisch profileren kritisch onder de loep nam.

    Eerder werkte zij bij de Dienst Justitiële Inrichtingen in Den Haag (2000-2004) en bij de Raad voor de Kinderbescherming in Rotterdam (1998-2002). Daarnaast is ze vijf jaar lid geweest van de raad van toezicht van VluchtelingenWerk Nederland.
  • Bas Mesters is gespreksleider, journalist en schrijver van de serie Heilige Huisjes in de Volkskrant. Mesters is initiator/coördinator van de Tussenruimte.

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.