Rechtspraak en de rechtsstaat staan of vallen volgens Marc Fierstra, raadsheer bij de Hoge Raad, bij het vertrouwen dat er in instituties bestaat. En het vertrouwen in het recht is daarbij afhankelijk van vier elementen: Het oordeel van de rechter moet onafhankelijk zijn. Het moet kwalitatief in orde en voldoende snel zijn, en de rechter moet toegankelijk zijn voor iedereen. Door de groeiende werkdruk en het denken vanuit kosten dreigt dit in het gedrang gekomen.

Portretfoto Marc FIerstra

Bas Mesters in gesprek met Marc Fierstra over het noodzakelijke besef dat goede rechtspraak geen luxe en ook geen vanzelfsprekendheid is. En over wat er nodig is om kwaliteit te blijven garanderen.

Waar en wanneer? Donderdag 17 juni van 16.30 tot 17.45 uur. Het gesprek wordt live gestreamd. Wie digitaal meedoet heeft de kans vragen te stellen. Link naar de uitzending: https://www.youtube.com/watch?v=P587UPUBCJ4

Waarover? We praten met Marc Fierstra over de structurele onderfinanciering van de rechterlijke macht en de gevolgen die dat heeft voor het vertrouwen in de rechtsstaat.

Met Wie?

  • Marc Fierstra is waarnemend voorzitter van de Vereniging voor de Rechtspraak (NVvR) , de vakvereniging van officieren van justitie en rechters. Hij is ook raadsheer in de Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtscollege.
  • Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van de serie Heilige Huisjes in de Volkskrant. Mesters is initiator/coördinator van de Tussenruimte.

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.