Mens-zijn in een ontzielde systeemwereld #6

mark deuze

Mensen willen het goede, maar zien steeds minder hoe. Ook mediamakers worstelen met dit dilemma. Ze ervaren volgens hoogleraar Journalistiek Mark Deuze een vorm van ‘moral injury’ door te werken in een systeem dat lang niet altijd OK voelt en dat medemenselijkheid regelmatig in de weg zit. Mediamakers, zo leren de affaire Van Nieuwkerk en de misstanden bij The Voice (en bij respectievelijk de NPO en Talpa in het algemeen), zitten klem in een systeem waarin concurrentie, succes, marketing, beeldvorming en faalangst te vaak de boventoon voeren.

Een systeem waarin emoties leidend maar zelden echt zijn. Een systeem van performances: goed voor de kijkcijfers, maar niet noodzakelijkerwijs goed voor de mens. Er wordt slecht geluisterd, volop geponeerd met weinig ruimte voor uitleg. Mensen – en ook politici  –  moeten zich er extreem opstellen om succes en aandacht te krijgen. Net zoals op de sociale media: #Ophef is wat scoort, polarisatie en boosmakende schijnwerkelijkheden zijn het gevolg.

"Waarom is het zo moeilijk om dit bespreekbaar te maken? Waarom hebben mediaorganisaties en journalistiek zoveel moeite met kritiek? Welke rol speelt onze aandacht als kijker, lezer en luisteraar? Hoe stellen we in ons mediasysteem de mens weer centraal?"

Waar en wanneer? Woensdag 15 maart van 16.30 tot 17.45 uur aan de Wijnhaven 88 in Den Haag bij EMMA. Het gesprek wordt ook gestreamd. Zowel voor live deelname als de stream kunt u zich hieronder aanmelden. 

Waarover? Hoe stellen we in ons mediasysteem de mens weer centraal?

Met Wie?

  • Mark Deuze is hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, met gastaanstellingen aan de University of Technology Sydney (Australië), Northumbria, de University in Newcastle (Engeland), en tot voor kort aan de Lomonosov Moscow State University in Rusland. Zijn onderzoek en onderwijs gaan over de innige verstrengeling tussen mensen en media en over de manier waarop de media als industrie functioneert. Zijn meest recente boeken zijn Making Media (samengesteld met Mirjam Prenger, Amsterdam University Press, 2019), Beyond Journalism (met co-auteur Tamara Witschge, Polity Press, 2020) en Life in Media (uitgever The MIT Press, 2023). Mark is ook zanger/bassist van de rockgroep Skinflower.
  • Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van het boek Het herstel van Nederland. Mesters is mede-initiator/coördinator van de Tussenruimte.

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.