De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

naar de tussenruimte

De verkiezingen staan centraal in aflevering zes van de serie De Nieuwe Werkelijkheid. Journalist Bas Mesters gaat in gesprek met historica Annelien de Dijn. Hoofdvraag: Wat is vrijheid? Hoe staat de democratie er voor?

Vrijheid is het leidend principe in westerse democratieën. Corona werpt een heel nieuwe blik op onze vrijheidsbeleving: neoliberalisme is uit, de roep om inspraak groeit, en een groeiende groep ziet vrijheid als de mogelijkheid om regels niet te volgen en in verzet te komen. Welke invloed heeft de lockdown op ons gevoel van vrijheid? Wat zegt de toeslagenaffaire over de mate van vrijheid die de staat haar burgers gunt? Annelien de Dijn onderzocht de geschiedenis van het begrip vrijheid en het ontstaan van democratie sinds de Oude Grieken. Hoe is onze vrijheidsbeleving aan verandering onderhevig? Waar staan we nu? Hoe waarderen we vrijheid, en verstaan we er allemaal hetzelfde onder?

Een gesprek met Annelien de Dijn, schrijfster van het monumentale boek Freedom. An unruly history, dat binnenkort ook in het Nederlands verschijnt. Met een gesproken column door parlementair verslaggeefster van de Groene Amsterdammer Aukje van Roessel. Onder leiding van journalist Bas Mesters.

Annelien de DijnAukje van Roessel

Annelien de Dijn en Aukje van Roessel

Waar en wanneer? Maandag 15 maart 16.00 tot 17.15 uur. Het debat wordt live gestreamd. De link volgt, na inschrijving. Wie digitaal meedoet heeft de mogelijkheid vragen te stellen.

Waarover? Wat komt in de plaats van neoliberalisme? Hoe verbouwen we de democratie? En wat zien we gebeuren rondom deze verkiezingen?

Met Wie?

  • Annelien de Dijn is hoogleraar Moderne Politieke Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Afgelopen zomer verscheen bij Harvard University Press haar monografie van de vrijheid Freedom. An unruly history. Een zeer ambitieuze studie waaraan ze tien jaar werkte. Het boek beschrijft de plaats van vrijheid en democratie in de westerse samenleving vanaf de oude Grieken via vele revoluties en contrarevoluties tot aan de precaire toestand van democratie in onze dagen, en de crisis van het neoliberalisme.
  • Aukje van Roessel is parlementair verslaggever van de Groene Amsterdammer.
  • Gespreksleider: Bas Mesters is journalist en initiator/programmamaker van de Tussenruimte.

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.

Houd me op de hoogte van De Tussenruimte debatten en lezingen
Houd me op de hoogte over dit onderwerp (Bestuur en Governance)