De democratie staat of valt bij een onafhankelijke en geloofwaardige journalistiek. Maar dat vak staat op allerlei manieren onder druk: door georganiseerde misdaad die journalisten bedreigt, door uitgevers die freelancers onderbetalen, en door voorlichters op ministeries die hun uiterste best doen om de informatiestroom te ‘managen'. Folkert Jensma, oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad en vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, maakt zich grote zorgen.

Portretfoto Folkert Jensma

Bas Mesters in gesprek met Jensma over het noodzakelijke besef dat goede journalistiek geen luxe en ook geen vanzelfsprekendheid is. En over wat er nodig is om de kwaliteit, onafhankelijkheid en geloofwaardigheid van dat vak te blijven garanderen.

Waar en wanneer? Donderdag 16 september van 16.30 tot 17.45 uur. Het gesprek wordt live gestreamd. Wie digitaal meedoet heeft de kans vragen te stellen. De link volgt. 

Waarover? We praten in deze achtste nazit van de Volkskrantserie Heilige Huisjes met Folkert Jensma over de bedreigingen voor de journalistiek en de gevolgen die dat heeft voor het vertrouwen in dat vak en in de democratie.

Met Wie?

  • Folkert Jensma was van 1996 tot 2006 hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Sindsdien schrijft hij als juridisch redacteur voor dezelfde krant en heeft hij een eigen column. Daarnaast maakt hij zich als vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten hard voor een betere betaling en rechtspositie voor freelance journalisten.
  • Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van de serie Heilige Huisjes in de Volkskrant. Mesters is initiator/coördinator van de Tussenruimte.

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.