Nederland bruist van de goede ideeën. In brieven aan de informateurs en in de serie Heilige Huisjes in de Volkskrant werden ze volop gelanceerd. Ideeën om de klimaat- en wooncrisis op te lossen. Om de landbouw te verduurzamen, het onderwijs te verbeteren en de rechterlijke macht te schragen. Maar met analyses en oplossingsrichtingen is de praktijk nog niet veranderd. Veel inhoudelijk relevante ideeën stranden in Den Haag. Wat is er nodig om de goede ideeën die in Nederland ruim beschikbaar blijken te zijn te realiseren? Hoe van de analyse naar echte verandering te komen? Hoe een samenleving bij te sturen? Wat belemmert dit? Wie heeft welke verantwoordelijkheid?

Portretfoto Linda Steg

Bas Mesters in gesprek met omgevingspsycholoog prof. dr. Linda Steg over de vele verkeerde aannames die we hebben als het gaat om gedragsverandering. En over de controledrift en de reputatiegevoeligheid in Den Haag, die verandering nog al eens in de weg staan.

Waar en wanneer? Donderdag 28 oktober van 16.30 tot 17.45 uur. Het gesprek wordt live gestreamd. Wie digitaal meedoet heeft de kans vragen te stellen. De link volgt. 

Waarover? We praten met Linda Steg over hoe het gedrag van groepen, van beleidsmakers en van de samenleving kan worden bijgestuurd.

Met Wie?

  • Linda Steg is hoogleraar omgevingspsychologie in Groningen, en een internationaal vooraanstaand onderzoeker. Ze heeft als aandachtsgebieden klimaatsverandering en duurzame energietransitie. Ze onderzoekt wat mensen motiveert en stimuleert om duurzaam te handelen. Maar haar bevindingen blijken breed toepasbaar dan alleen op het gebied van duurzaamheid.
    Als gedragswetenschapper was Steg een van de hoofdauteurs van het ‘1,5 graden rapport’  van de intergouvernementele werkgroep klimaatverandering van de Verenigde Naties, beter bekend als IPCC. Ze schrijft ook mee aan het  IPCC-rapport dat volgend jaar uitkomt.
  • Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van de serie Heilige Huisjes in de Volkskrant. Mesters is initiator/coördinator van de Tussenruimte.

 

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.