De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

naar de tussenruimte

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de aanpak van de klimaatcrisis? En wie is er aan zet? Een debat met klimaatjournalisten Nick Meynen en Jaap Tielbeke onder leiding van Bas Mesters.

Corona heeft de aandacht afgeleid van die andere grote crisis; klimaattoppen gingen niet door, in de media nam de aandacht voor de opwarming van de aarde af. Tegelijkertijd nam dit jaar dankzij corona de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen met 6% af, al zou niemand van 2020 het 'nieuwe normaal' willen maken. Met het vaccin binnen handbereik tekent zich een felle strijd af tussen verschillende economische en politieke actoren. Er zijn er die alle belang hebben bij een terugkeer naar het economisch systeem dat mensen en planeet een burn-out aan het bezorgen was. Anderen geloven dat uit de as van 2020 ook iets totaal nieuws kan voortkomen.

Klimaatchaos én pandemie hebben ons in ieder geval met de neus op de feiten gedrukt: ook de mens maakt deel uit van de natuurlijke wereld. Er is een correctie op onze op hol geslagen levensstijl nodig. Eindeloze groei is ondenkbaar. En de fossiele industrie heeft door de coronacrisis forse klappen opgelopen, zowel materieel doordat er minder brandstoffen werden afgenomen en aandelenkoersen daalden. Maar ook in de beeldvorming liep ze schade op: denk aan luchtvaartmaatschappijen die staatssteun vroegen en kregen zonder veel ecologische concessies te doen.

Hoe de coronacrisis te gebruiken om de klimaatdoelen te verwezenlijken? Wat is wel zinvol, wat niet? Is een Green Deal mogelijk in Europa? Begint een beter milieu bij onszelf? Of is het aan de markt en de staat? Een debat onder leiding van Bas Mesters met twee klimaatjournalisten die beiden net boeken over dit thema publiceerden: Nick Meynen en Jaap Tielbeke.

Nick Meynen en Jaap Tielbeke

Waar en wanneer? Dinsdag 19 januari 16.00 tot 17.15 uur. De lezing/debat wordt live gestreamd. Via deze link kunt u kijken: https://www.youtube.com/watch?v=BvpmYS1U-XU. Als u zich heeft aangemeld, ontvangt u de link voorafgaand aan de bijeenkomst ook in uw mailbox. Wie digitaal meedoet heeft de kans vragen te stellen.

Waarover? Hoe de coronacrisis de aanpak van de klimaatcrisis beïnvloedt. En over wie aan zet is.

Met Wie?

  • Nick Meynen is geograaf en senior policy officer on economic transition bij Europa's grootste netwerk van milieu organisaties. Hij publiceerde vijf boeken, waaronder recentelijk De val van icarus. Het virus als kantelpunt. Hij werkt samen met mensen als Naomi Klein, Tim Jackson en Anuna de Wever. Hij heeft diploma's in de geografie, conflictstudies en onderzoeksjournalistiek en trad op als gastspreker bij universiteiten en organisaties in België, Nederland en de UK. Meynen is gespecialiseerd in de relaties tussen economisch beleid en milieu-gerelateerde problemen zoals klimaatverandering en pandemieën.
  • Jaap Tielbeke werkt sinds 2015 voor De Groene Amsterdammer, waar hij vooral schrijft over klimaatverandering, sociale bewegingen en democratische vernieuwing. Afgelopen jaar verscheen zijn boek Een beter milieu begint niet bij jezelf, waarin hij de mythes doorprikt die het klimaatdebat in de greep houden en laat zien waar een beter milieu dan wél begint.
  • Gespreksleider: Bas Mesters, cultuurhistoricus en journalist. Mesters was directeur van de opleiding journalistiek aan Hogeschool Windesheim, correspondent in Italië en concentreert zich nu als journalist op thema’s rondom samenleven en democratie. Hij is initiator/coördinator van debatcentrum De Tussenruimte.