Evenement: Perspectieven op burgerberaden, van kennis naar impact
Nu de druk op onze democratische processen groeit, is het burgerberaad relevanter dan ooit. Maar, met de mooie kansen die het burgerberaad biedt, komen ook ingewikkelde opgaven kijken. Tijdens het evenement Perspectieven op burgerberaden, van kennis naar impact verkennen experts als Jaron Harambam, Eva Rovers en Menno Hurenkamp verschillende invalshoeken, onder leiding van EMMA’s Jonneke Stans en Hans Moors.

We vieren met deze middag het verschijnen van dé essaybundel over burgerberaden: Een geschenk voor de democratie? In deze bundel delen 20 experts vanuit verschillende invalshoeken een actueel en prikkelend overzicht van wat burgerberaden ons tot nu toe hebben opgeleverd en wat we ervan hebben geleerd. Denk daarbij aan recente inzichten uit wetenschap en praktijk over representatie, inclusie, selectie, vraagstelling, gespreksbegeleiding, online kansen, evaluatie, en nieuwe vormen van participatie.
Leer over de democratie van morgen
We zoomen in op recente inzichten over de fundamentele vragen en uitdagingen rondom burgerberaden en gaan tijdens interactieve sessies aan de slag met vragen als:
• Waarom vertegenwoordigen burgerberaden niet iedereen? Een verkenning van loting, selectie en inclusie.
• Hoe maken we deliberatie toegankelijk en minder talig? Een creatieve crashcourse.
• Hoe verbinden we burgerberaden met bestaande democratische processen? Over borging en verbinding met de bredere samenleving.
We nodigen je graag uit fundamentele vraagstukken bij elk burgerberaad te verkennen en in gesprek te gaan met de auteurs van de essays in de bundel!
🕐 Wanneer? Op donderdag 10 april, van 13.00 tot 16.30 uur, borrel tot 17.30
📍 Waar? Gasthuis De Leeuwenbergh in Utrecht
🦸Voor wie? Iedereen die werkt aan participatie, deliberatie en democratische vernieuwing
Ga naar huis met concrete handvatten, nieuwe inzichten en natuurlijk de essaybundel – de eerste 50 aanmelders ontvangen deze gratis en als eerste.
Essaybundel: Een geschenk voor de democratie?
Deze essaybundel biedt recente inzichten uit wetenschap en praktijk over representatie, inclusie, selectie, vraagstelling, gespreksbegeleiding, online kansen, evaluatie, en nieuwe vormen van participatie. Dit boek toont dat er nog veel verandering en vernieuwing mogelijk is om participatieve initiatieven als een burgerberaad in te bedden in het politieke proces én discours van overheden. Sterker nog, het is nodig en urgent om te veranderen en te vernieuwen. Dat vraagt om durf, aandacht, onderzoek, doorzettingsvermogen en vooral ook dóén. Het is tijd voor experiment.
De auteurs
Ton Baetens, Bianca Beersma, Mark Beumer, Christine Bleijenberg, Steven Blok, Marianne van Bochove, Petra de Boer, Tijs van den Broek, Lisette Gast, Jaron Harambam, Menno Hurenkamp, Monique Janmaat, Hans Moors, Niek Mouter, Elien Rogaar, Eva Rovers, Tess Schijvenaars, Jonneke Stans, Evelien Tonkens en Charlotte Vaaßen.
Deze bundel is geredigeerd door Hans Moors en Jonneke Stans, beiden directeur-eigenaar van EMMA, Experts in Media en Maatschappij.
Hans Moors heeft een achtergrond in cultuurgeschiedenis, politieke filosofie en criminologie. Hij werkte als wetenschappelijk onderzoeker en organisatieadviseur in het publieke domein. Hij was hoofd van de afdelingen veiligheid & criminaliteit, welzijn & zorg bij IVA Beleidsonderzoek en Advies (Tilburg University) en lector ‘Integrale veiligheid’ (Avans Hogeschool).
Jonneke Stans was betrokken bij meer dan 20 burgerberaden in de rol van programmamaker, strategisch adviseur en/of dagvoorzitter. Ze heeft een achtergrond in politicologie en communicatiewetenschap. Eerder werkte zij als strategisch communicatieadviseur en plaatsvervangend hoofd bij de Rijksvoorlichtingsdienst en was zij eigenaar van Politiek Online