Energietransitie moet anders! Maar mag het ook vanaf morgen?

Energietransitie moet anders! Maar mag het ook vanaf morgen?

do 1 juni
14:00
Wijnhaven 88, Den Haag

In 2050 willen we dat onze maatschappij volledig op duurzame energie draait en zoveel mogelijk CO2 neutraal is. Een grote opgave. Dat dit van ons allemaal veel vraagt, daar lijkt iedereen het over eens. Of toch niet? Op 1 juni organiseren we een bijeenkomst over energietransitie en de gedragsverandering die daarbij vereist is.

Uit onderzoek van het SCP blijkt dat maar 2% van de Nederlanders energietransitie als een grote maatschappelijke opgave ziet. Terwijl de energietransitie grote ruimtelijke, financiële en sociale consequenties gaat hebben. Energie wordt van onzichtbaar opeens heel zichtbaar en vraagt verandering van ons allemaal. We onderzoeken graag met u hoe we dit kunnen bewerkstelligen. Hoe werkt ons gedrag eigenlijk? Wanneer zijn we bereid om dingen anders te gaan doen? En welke prikkels van buitenaf werken daarbij? Deze vragen staan op 1 juni centraal.

Wat kun je verwachten?

We leggen ons gedrag onder een vergrootglas met Michel Handgraaf, associate professor aan de WUR. Hoe zijn onze keuzes te beïnvloeden? En hoe beslissen we vervolgens, zeker als gaat het om energievraagstukken? Michel Handgraaf is te gast aan tafel. Samen kijken we naar ons gedrag en de keuzes die we maken. In het tweede deel zoeken we een antwoord op de vraag: 'Hoe transformeren wij naar een duurzame samenleving, met een debat over de verschillende manieren waarop de samenleving kan veranderen en de effecten die daarmee gepaard gaan? Transformeren we via disruptie of stapsgewijs?' We sluiten de middag af met workshops over communicatie-interventies om sociale innovatie, initiatieven uit de samenleving en de ambities vanuit de overheid met elkaar te verbinden.

Aanmelden kan hier

Donderdag 1 juni

14.00u – 17.00 uur (met aansluitend borrel)

Wijnhaven 88; Den Haag

 

U bent hier

Klimaat en Energie

Energietransitie: we zitten er midden in. In 2050 willen we energieneutraal zijn. ‘0 op de meter’, decentrale energieopwekking, wind en zon, elektrisch vervoer. Daarbij voelen we transitiepijn.