De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

naar de tussenruimte

Let op: deze bijeenkomst is verzet van 1 april naar 9 april!

Boer dr. Meino Smit is van mening dat het nu het moment is om de landbouw grondig te herstructureren. In de Volkskrant van 27 maart zette hij zijn ideeën uiteen. Het zelfbeeld van de landbouwsector strookt volgens hem niet met de werkelijkheid. De landbouw is geen wonder van efficiëntie en voedt ook niet de wereld. Zij verrijkt de toeleveranciers en zet de boeren klem. Daarbij veroorzaakt zij allerlei maatschappelijke en milieuproblemen, die niet worden meegeteld in de door de sector gepresenteerde exportcijfers. Bas Mesters in gesprek met Meino Smit over hoe het anders zou kunnen, in de zevende aflevering van De Nieuwe Werkelijkheid.

Waar en wanneer? Vrijdag 9 april van 16.30 tot 17.45 uur. Het gesprek wordt live gestreamd. Wie digitaal meedoet heeft de kans vragen te stellen. Meekijken kan via deze link: https://youtu.be/W4fkh1tc3UQ

Waarover? We praten met Meino Smit verder over zijn ideeën voor een duurzame landbouwhervorming die hij op zaterdag 27 maart in de Volkskrant uit de doeken deed.  

Met Wie?

  • Meino Smit studeerde Land-use planning and watermanagement aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Hij werkte bij twee grote adviesbureaus, een drinkwaterbedrijf en een waterschap. In al die functies speelden duurzaamheid, energie, milieu en watergebruik een belangrijke rol. Eind jaren negentig begon hij met een biologisch akkerbouwbedrijf met veel agrarisch natuurbeheer. Recent is hij gestart met het aanleggen van een voedselbos. Meino Smit promoveerde in 2018 op een vergelijkend onderzoek naar het land, energie en arbeid in de Landbouw in 1950 en nu.
  • Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van de serie Heilige Huisjes in de Volkskrant. Mesters is initiator/coördinator van de Tussenruimte, getrouwd met een boerendochter en was in zijn jeugd vier jaar lang boerenknecht.

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.

Houd me op de hoogte van De Tussenruimte debatten en lezingen
Houd me op de hoogte over dit onderwerp (Stad en Land)