De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

naar de tussenruimte

In de vijfde aflevering van De Nieuwe Werkelijkheid gaat journalist Bas Mesters in gesprek met cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David van Reybrouck over het verband tussen kolonialisme en nieuwe vormen van democratie.

De debatten over identiteit, ongelijkheid en klimaat worden steeds feller gevoerd. Experimenten op het gebied van nieuwe democratie, maar ook aanvallen op de democratie nemen toe in aantal. En corona heeft alles onder druk gezet.

David van Reybrouck onderzoekt in zijn net verschenen boek Revolusi het verloop van de vrijheidsstrijd van Indonesië. Eerder pleitte hij in Tegen Verkiezingen voor nieuwe vormen van deliberatie en democratisch overleg. Welke inzichten over democratie, identiteit en macht deed hij op tijdens zijn gesprekken met de getuigen van de Indonesische vrijheidsstrijd? En heeft hij nog tips voor een land dat op zoek is naar een post-pandemische reset, en dat aan de vooravond staat van parlementaire verkiezingen? Bas Mesters in gesprek met David van Reybrouck in de vijfde aflevering van De Nieuwe Werkelijkheid.

Waar en wanneer? Donderdag 18 februari 16.30 tot 17.45 uur. Het gesprek wordt live gestreamd. Wie digitaal meedoet heeft de kans vragen te stellen. De bijeenkomst is live te kijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=X_JzZWCzhiM&feature=youtu.be

Waarover? David Van Reybrouck reflecteert onder meer op het verband tussen kolonialisme en nieuwe vormen van democratie.

Met Wie?

  • David van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van het onlangs verschenen Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld. Een boek over de Indonesische bevrijdingsstrijd, de dekolonisatie, en de betekenis van dit proces voor de emancipatie van niet Westerse landen en volkeren. Zijn oeuvre bestaat uit toneelstukken, poëzie, proza, en veel non-fictie. Zijn grootste succes was Congo. Een geschiedenis, dat met vele prijzen werd bekroond. Zijn essays Pleidooi voor populisme en Tegen Verkiezingen leidden tot experimenten op het gebied van nieuwe democratie.
  • Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van de serie Wie is wij? in de Groene Amsterdammer. Mesters is initiator/coördinator van de Tussenruimte.