Schrijver Bas Heijne in gesprek met journalist Bas Mesters over de kansen die corona biedt om op een andere manier met elkaar om te gaan.

Al ruim een decennium woedt er een loopgravenoorlog over wat waar en onwaar is, en ook over identiteit: wie er wel of niet bij horen. Steeds scherper wordt het wij tegen het zij afgezet. Claims op de waarheid blijken daarbij de instrumenten. Niet de feiten, maar beleving en emotie zijn daarbij leidend. Bas Heijne onderzocht deze ontwikkeling in zijn essay Mens/Onmens. Hij kwam tot de stelling dat mensen weer moeten leren over hun grenzen heen contact te zoeken met de ander. Makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan, erkent hij. Welke kansen ziet hij nog? Welke dilemma’s? Wat moeten we doen? Wat moeten we laten? Biedt onze solidariteitservaring ten tijde van corona nieuwe aanknopingspunten? Een resetknop? En wat hebben de idealen van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap ons te brengen? Een gesprek tussen Bas Heijne en Bas Mesters over samenleven in de nieuwe wereld.

Waar en wanneer? Donderdag 8 oktober 16.30 tot 17.45 uur. De lezing/het debat wordt live gestreamd. Ook digitaal heeft u de kans vragen te stellen. De link volgt. 

Waarover? Bas Heijne reflecteert op de kansen die corona biedt om op een andere manier met elkaar om te gaan.

Met Wie?

  • Bas Heijne, publicist, essayist. Winnaar van de P.C. Hoofdprijs en schrijver van onder meer de essays Mens/Onmens en Onbehagen. Heijne is verbonden aan NRC Handelsblad en woont in Parijs.
  • Bas Mesters, gespreksleider, journalist en schrijver van de serie Wie is wij? in de Groene Amsterdammer. Mesters is initiator/coördinator van de Tussenruimte.  

Meekijken? Dat kan op donderdag 8 oktober vanaf 16:30 via deze link.