De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

naar de tussenruimte

Yves DeJaeghere in gesprek met journalist Bas Mesters. Over het opzienbarende ‘burgerparlement’ in Ost-Belgiën.

De Belgische cultuurhistoricus David van Reybrouck stelde in 2013 in het essay Tegen Verkiezingen voor om burgers voortaan via loting invloed te geven op het beleid. In september van dit jaar startte in het Ost-Belgische parlement in Eupen een uniek project. Als eerste ter wereld werd daar een  ‘burgersenaat’ geïnstalleerd, samengesteld na loting van burgers. Van Reybrouck was de grote inspirator. Yves DeJaeghere is de man die de methodiek mee ontwierp en achter de schermen de begeleiding verzorgt. Hij komt in De Tussenruimte vertellen over deze nieuwe vorm van democratie.  

Overbrugt dit de zoveel besproken kloof tussen burger en overheid? Hoe zorg je ervoor dat het representatief is? Wat doe je om die gelote burgers voldoende kennis te bieden? Hoe komen ze tot adviezen? Hoe houdt je lobbyisten buiten de deur? Hoe reageren de politici? En: Blijft Nederland achter als het gaat om deze vorm van inspraak op nationaal niveau, terwijl we volgens David van Reybrouck tien jaar geleden nog voorop liepen?

We voeren het gesprek met Yves DeJaeghere, maar ook met de organisatoren van de Schipholburgertop in november. En met de initiatiefneemster van de Coöperatieve Wijkraad in de Groningse Oosterparkwijk die op basis van loting onder de wijkbewoners is samengesteld.

Waar en wanneer? Dinsdag 17 december 17.30 tot 19.00 uur – De Tussenruimte bij EMMA, Wijnhaven 88 Den Haag. 
Inloop vanaf 17:00, we sluiten het programma af met een borrel. 

Waarover? Een lezing en debat over loting en deliberatieve democratie. Waar ligt de kracht en waar de zwakte van dit alternatieve model van politieke representatie?

Met Wie?

  • Met Dr. Yves DeJaeghere, gastprofessor aan de Universiteit van Antwerpen. DeJaeghere is G1000 Project coördinator van de Stichting voor Toekomstige Generaties. Hij begeleidt een revolutionaire experiment in Duitstalig België, waarbij burgers bij loting worden verkozen om mede richting te geven aan het beleid van de autonome regio Ost-Belgiën.
  • Jacky De Vries, Chef Nieuws NH Media dat mediapartner was van de Schipholburgertop die half november plaatsvond.
  • Harm van Dijk, initiatiefnemer van de G1000/G1000.nu in Nederland. Hij heeft met hulp van een groot aantal burgers 26 burgertoppen in Nederland georganiseerd en/of begeleid.
  • Bas Mesters, gespreksleider, oud-Italiëcorrespondent en schrijver van de serie Wie is wij? in de Groene Amsterdammer. Bas is initiator/coördinator van de Tussenruimte en programmamaker van de debatserie Nieuwe Democratie.
  • Live column door Aukje van Roessel, politiek redacteur van de Groene Amsterdammer.

Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.

Houd me op de hoogte van De Tussenruimte debatten en lezingen
Houd me op de hoogte over dit onderwerp (Bestuur en Governance)