De Tussenruimte is een sociaal lab, een podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

naar de tussenruimte

Denker des Vaderlands Daan Roovers in gesprek met journalist Bas MestersOver wat mensen nodig hebben om in een democratie te functioneren en erin te geloven.

Als het gaat om democratie en burgerinspraak waren de klimaattafels een voorbeeld van hoe het politiek niet moet, stelt Denker des Vaderlands Daan Roovers. Burgers waren onvoldoende vertegenwoordigd. Alleen belangenorganisaties drukten armpje aan de klimaattafels. Het ging om winnen of verliezen, niet om gezamenlijk werken aan wat het beste voor iedereen is. En juist dát zou de uitvoering van de klimaatplannen weleens kunnen bemoeilijken.

Hoe kunnen we burgers er wel echt bij betrekken? Hoe kunnen we publieke opinievorming volwassen maken? En wat is politiek?

Refererend aan diverse filosofen zal Roovers tot een herdefiniëring van politiek en van democratie proberen te komen. Ze zal daarbij een lans breken voor een nieuwe indeling van de publieke sfeer. Waarbij mensen zich weer als burgers in plaats van consumenten tot de overheid kunnen verhouden. Immers, burgers zijn de politiek, aldus Roovers.

En politiek is de gezamenlijke zoektocht naar wat we vinden met zijn allen. Naar wat anders zou moeten in de publieke ruimte. Politiek zou meer moeten gaan over de wat-vraag en minder over winnen of verliezen.

Wat is er nodig om samen weer over de wat-vraag in gesprek te gaan?

Waar en wanneer? Donderdag 17 oktober 17.30 tot 19.00 uur – De Tussenruimte bij EMMA, Wijnhaven 88 Den Haag.
Inloop vanaf 17:00, we sluiten het programma af met een borrel. 

Waarover? Een lezing en debat over wat politiek eigenlijk is/hoort te zijn. Over de mythe dat democratie over winnen en verliezen gaat.

  Met wie?

  • Daan Roovers, Filosoof en sinds april 2019 Denker des Vaderlands. Als hoofdredacteur van Filosofie Magazine, als docent en als programmamaker heeft zij filosofie naar een breed publiek gebracht, altijd in verbinding met de actualiteit. In 2017 publiceerde ze Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden. In 2019 verscheen Wij zijn de politiek waarin ze pleit voor een nieuw politiek bewustzijn en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid.
  • Bas Mesters, gespreksleider, oud-Italiëcorrespondent en schrijver van de serie Wie is wij? in de Groene Amsterdammer. Bas is initiator/coördinator van de Tussenruimte en medeprogrammamaker van de debatserie Nieuwe Democratie.
    
  • Live column door Aukje van Roessel, politiek redacteur van de Groene Amsterdammer.

  Voor wie? Mensen die het vertrouwen in de democratie verliezen. Mensen die de democratie willen vernieuwen. Beleidsmakers, journalisten, docenten, communicatieprofessionals, consultants, onderzoekers, politici en natuurlijk iedereen die persoonlijk geïnteresseerd is.

  Toegang? Gratis

  Aanmelden? Dat kan hieronder!

  Wat is politiek? is de eerste inleidende lezing in een reeks debatten over nieuwe democratie die de Tussenruimte dit seizoen presenteert. De andere afleveringen gaan over:
  + Spontane burgerinitiatieven met prof.dr Evelien Tonkens (26 november)
  + Burgerraden en burgerparlementen met socioloog Yves Dejaeghere (18 december)
  + The commons met prof.dr. Tine de Moor (eind januari/begin februari)

  Wil jij erbij zijn? Meld je aan!

  Heb je problemen met aanmelden of een andere vraag? Klik dan hier, dan helpen we je graag verder.

  Houd me op de hoogte van De Tussenruimte debatten en lezingen
  Houd me op de hoogte over dit onderwerp (Bestuur en Governance)