Effectieve overheid

Effectieve overheid

De Zweedse welvaartsstaat tegen Amerikaanse belastingtarieven. Dat willen we in Nederland. Uitstekende publieke dienstverlening, maar dan wel kostenefficiënt. Een paradox, die bij de overheid vaak door digitale oplossingen te lijf gegaan wordt. De burger als klant. E-dienstverlening. Apps! Mooi. En, als het goed is, ook kostenefficiënt, snel en gebruikersvriendelijk. Maar het ware openbare bestuur (voor iedereen!) ontfermt zich ook over de digibete burger. En vindt de balans tussen de bits en bytes en het echte contact met burgers van vlees en bloed.

Automatisering gaat bij uitstek over ratio. Het werkveld van IT’ers, logische oplossingen en dito beleid. Tegelijk zit in de beleving van burgers, inwoners of klanten (mensen!) juist veel emotie. Hoe zit het met mijn privacy? Gaat mijn buurvrouw het ook snappen? Of is dit weer zo’n falend ICT-project van de overheid? Bij EMMA kennen we beide werelden. En brengen we overheid en burger dichter bij elkaar.

'Hoe zit het met mijn privacy? Gaat mijn buurvrouw het ook snappen?'

Hoe we dat doen, hangt af van het vraagstuk. Geen enkele opdrachtgever - geen enkel project – is immers hetzelfde. De ene keer starten we met een onderzoek: naar het speelveld, de organisaties en actoren die actief zijn rond een issue. Of naar de frames en argumenten in het maatschappelijk debat. De andere keer kunnen we direct aan de slag met strategie of met redactie. Van het maken van een corporate story tot de teksten van een (online) magazine.

U bent hier

Anneke Bloemen

Carolien Hovenier

Menno Jacobs

Marianne Lourens

Anne Verschraagen

Marguerite de Ruijter

Jan Maessen

Ton Baetens

Floor Guldemond

Thema experts

Carolien Hovenier

Jan Maessen

Projecten

Cliëntenraad UWV publiceert Online Jaarverslag 2015

Minder papier sneller geregeld. Op weg naar de digitale overheid

Communicatie Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten

Artikelen

De paradox van ambtenaren in de openbaarheid

‘Fantastisch dat we actief aan de slag gaan met social media! Maar één ding: zou jij daar...

Trump en Clinton Bij EMMA

Eerder deze maand werd bij EMMA de eerste U.S. Election Night georganiseerd. Experts en geïnteresseerden kwamen hier samen om de turbulente Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit jaar onder de loep te nemen.

WTF? Trump verklaard via drie namen

Soms zit je er gewoon naast. In de meeste gevallen haal je dan je schouders op en ga je verder. Af en toe vloek je flink en zoek je een oplossing. Maar een heel enkele keer blijf je werkelijk verbijsterd achter.

10 jaar Maatschappelijke Dialoog: wat zijn de lessen?

Overheid en samenleving voeren nu zo’n tien jaar ‘maatschappelijke dialogen’ met elkaar. Vaak over controversiële onderwerpen als de toekomst van ons pensioen, ons onderwijs en onze energievoorziening. Wat leveren die dialogen op?

De stad van de toekomst

De komende decennia trekken steeds meer mensen naar de stad. Een veelgehoorde voorspelling is dat in 2050 70% van de mensen in de stad woont.

Agenda

do 27 september
12:00
Wijnhaven 88, Den Haag

Food&Thought: Is een basisinkomen betaalbaar? #hoedan

Johan Luijendijk vertelt op 27 september hoe het financiële plaatje eruit ziet van een basisinkomen.

Mis de laatste ontwikkelingen rondom Effectieve overheid niet.