Artikelen

Ik ben Emma, en ik zoek een Aziaat

Als je kijkt, zie je dingen. En als je vraagt, krijg je soms antwoorden waarvan je niet...

Hoe weet ik in 5, 55 of 555 minuten meer over ... individualisering

Hoe gedragen individuen zich in de wereld van vandaag de dag? Meer weten met een kort filmpje,...

Co-creatie in de stad: 3 lessen van Christian Iaione

Overheden en steden tonen steeds meer interesse in co-creatie met de burger. Maar hoe pak je zoiets...

Fijn wonen in Den Haag: hoe zorgen we daarvoor?

Een fijne woonplek betekent voor iedereen iets anders. Een nieuw likje verf op de voordeur, een bloeiende...

Haagse knallers

Al jaren wordt er discussie gevoerd over vuurwerk. En dan met name de over vraag of burgers ook zelf vuurwerk moeten kunnen afsteken met Oud & Nieuw. Voorstanders vinden het gezellig en willen graag zelf vuurwerk kunnen afsteken. Tegenstanders hebben er hinder van en pleiten soms voor een algeheel verbod. EMMA deed onderzoek naar dit netelige terrein en kwam tot verrassende conclusies.

‘Aanpak eenzaamheid komt vaak neer op aanleren sociale vaardigheden’

‘We moeten accepteren dat eenzaamheid erbij hoort.’ Dat zei Floor de Booijs , hoofdredacteur van Straatjournaal Haarlem , tijdens de expertmeeting over eenzaamheid die op 28 september bij EMMA werd gehouden. Hier waren acht experts bijeengekomen om met elkaar te praten over de lokale en landelijke aanpak van eenzaamheid. Floor schreef eerder voor de website van EMMA het blog Vijftig tinten eenzaamheid .

‘Pechman’ Marco: in de steek gelaten door het systeem

In de goede jaren piloot en succesvolle ondernemer. Door pech op pech kreeg hij schulden en belandde hij op straat. In een artikel eind juni 2017 bestempelt NRC mensen zoals Marco als 'pechmannen'.

Creatief tegen eenzaamheid

Ouderen in één complex met baby's, peuters en kleuters. In Japan zijn er al tientallen van deze zogenoemde kinder-bejaardenhuizen. Een creatieve maatregel om de vereenzaming onder ouderen in dit meest vergrijsde land ter wereld tegen te gaan.

Gezinnen in de knel

Werkende ouders die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Het komt steeds meer voor en het brengt veel gezinnen in een sociaal isolement, weet Mary Klijnsma (74) uit ervaring. Zij werkt sinds 10 jaar voor de Voedselbank Delft, afdeling Pijnacker.

Geen tijd voor een goed gesprek

Laatst bezocht ik voor mijn vrijwilligerswerk als cliëntvertrouwenspersoon een mevrouw in een verpleegtehuis, die tijdens ons gesprek te horen kreeg dat ze op bed werd gebracht. Dat was rond 19.00 uur. We moesten daarom ons gesprek snel afronden.

Vijftig tinten eenzaamheid

Eenzaamheid? Ik kon me er tot een paar jaar geleden niets bij voorstellen. Ik had altijd mensen om me heen. Drie kinderen en een man thuis. Honderdvijftig collega's op de redactie. Het weekend gevuld met boodschappen, sport, borrels en familiebezoek. Heel af en toe was ik zomaar een uurtje alleen. Die stilte in huis, wát een luxe.

Schoffelen voor de buurt

Mijn partner heeft zich ook laten horen op Facebook. Niet om een klacht in te dienen - die waren er al genoeg met onbevredigende antwoorden - maar om de wethouder uit te nodigen voor een wandeling door de wijk.

Ouderen vertellen jongeren over de Tweede Wereldoorlog tijdens de Verhalenmarkt

Deze maand vieren we dat ons land 72 jaar geleden werd bevrijd van Nazi-Duitsland. Veel jongeren weten gelukkig niet hoe het is om in een bezet land te leven. Maar ze krijgen ook niet meer de verhalen mee van toen. Dat moet anders, zo dachten de organisatoren van de ‘verhalenmarkt'.

Samen de slimme stad van de toekomst bouwen vergt vertrouwen

De slimme stad van de toekomst creëren we gezamenlijk: urbanisten, technerds, burgers en overheid. Dat is in het kort de conclusie van de Bij EMMA Smart City-bijeenkomst van woensdag 7 december.

'Met mij gaat alles goed, maar met ons gaat het slecht'

Maarten van Ham - hoogleraar stedelijke vernieuwing aan de TU Delft - is blij verrast met de uitkomsten van het AD-buurtonderzoek: Nederlanders zijn erg tevreden over de eigen woonomgeving.

‘Meer onderzoek nodig om eenzaamheid en aanpak ervan in kaart te brengen’

Hoe bestrijd je eenzaamheid? Wat is de beste aanpak op lokaal, regionaal en landelijk niveau? En kun je eenzaamheid wel voorkomen, kiezen mensen er niet zelf voor om eenzaam te zijn?

Vrijwillig op de bres springen tegen eenzaamheid

Zes dagen per week loopt Jan van adres naar adres. Soms is hij pas om half elf ‘s avonds thuis. Doordeweeks of in het weekend, het maakt hem niets uit. Helpen met het onderhouden van de tuin, het repareren van een kraan of het vervangen van sloten: voor klussen in en om het huis maakt hij zijn handen graag vuil.

De inclusieve samenleving

Een inclusieve samenleving heeft geen aparte verenigingen en groepen voor sport en kunst, afgescheiden van de rest van de samenleving. Inclusie brengt mensen met en zonder een beperking met elkaar in contact, maar dat is best even wennen.

Met eenzaamheid loopt niemand te koop

‘Niemand vraagt erom om eenzaam te zijn. Ook niet in Rotterdam. We moeten een stad zijn waar eenvoudige vormen van burenhulp normaal worden. Een stad met een, wat mij betreft, iets dorpser karakter.’

Waarom je Stil Leven beter niet in bed kunt lezen

Aandacht voor eenzaamheid is hard nodig. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. In allerlei vormen.

U bent hier