Wat is kwaliteit van leven, maar vooral kwaliteit van sterven? Deze vraag is leidend bij de 54 korte verhalen die longarts Sander de Hosson beschrijft in zijn boek Slotcouplet. Het zijn alle waargebeurde verhalen over de laatste levensfase van een aantal patiënten. Ze zijn soms jong, soms (erg) oud, duidelijk over hun wensen of volop in de ontkenning over het naderende einde.

Wat is goede zorg als alle medische mogelijkheden bijna zijn uitgeput? Hoe bereiden mensen - patiënten, artsen - zich voor op dit einde? En vooral: wat vraagt dit van zorgverleners?

De Hosson beschrijft hartverscheurende situaties aan het ziekenhuisbed

Slotcouplet is geen boek dat je in één ruk uitleest. Daarvoor zijn de verhalen te heftig en confronterend. Maar wie interesse heeft in palliatieve zorg, de dilemma’s, de pijn en de keuzes, biedt dit boek een aangrijpende inkijk binnen de muren van het ziekenhuis. Geen lichte kost in een moderne samenleving die de dood het liefst op een armlengte afstand houdt. 

Wat bijblijft uit Slotcouplet is de grote toewijding van de arts en zijn collega’s, zijn eerlijkheid en kwetsbaarheid. Het pleidooi van De Hosson is helder: de zorg kan steeds meer, mensen worden steeds ouder en de palliatieve fase duurt langer. Dit vraagt om bewustzijn van artsen en patiënten. Want niet zelden beschrijft De Hosson hartverscheurende situaties aan het ziekenhuisbed, waarin in allerijl moet worden geïmproviseerd. Meer bewustwording onder patiënten en hulpverleners kan zorgen voor veel rust. 

Het stervenseinde vereist bewustwording bij iedereen

Het stervenseinde vereist bewustwording bij iedereen, patiënten en zorgverleners. De Hosson levert zijn bijdrage met dit indrukwekkende boek. 

Gemaakt door
foto Els, in rode trui op het kantoor van EMMA

Els Brenninkmeijer

daadkrachtige redacteur – zorgzaam
Zorg en Sociaal domein