Artikelen

Criminele families: hoe pak je ze aan?

Zijn vader was ook zo. Opa kon er ook wat van. En zijn broertje is ook al...

Ik stond erbij en ik keek ernaar: ramptoeristen, van hinder tot hulp?

Misschien maken we ons er allemaal weleens schuldig aan: langzamer rijden om een glimp op te vangen...

E:M+MA zoekt: senior adviseur

Op korte termijn is EMMA, Experts in media en maatschappij op zoek naar een ervaren adviseur voor...

Soms is de participizza gewoon op

Op vrijdag 26 januari verzorgde hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap Mark Bovens de Participatielezing in Utrecht. In de...

Punt op de i: betere teksten met EMMA’s online schrijfhulp

EMMA heeft een online schrijfhulp ontwikkeld. Wat draagt dat bij aan een goede tekst? Carolien Hovenier doet...

Kolencentrales voor meer duurzaamheid? Iedereen wil duurzaamheid, maar niet iedereen wil hetzelfde

Sinds een paar jaar streeft ook de Rotterdamse kolenketen naar een duurzame wereld. Zij werpt op dat kolencentrales nodig zijn om een duurzame wereld te bereiken. Actiegroepen willen juist dat de stekker uit de kolencentrales wordt getrokken voor dezelfde, duurzame wereld. Hoe kunnen twee tegengestelde beelden bestaan die hetzelfde doel nastreven?

Oppotten, Het Finse Model en de begroting: wat speelt er in onderwijsland?

Na het grote werkdrukdebat bij EMMA ging het debat volop door. Debby en Menno vatten de laatste...

E:M+MA zoekt: onderzoeksstagiaire voor onderzoek onder gedetineerden

EMMA en BTVO bereiden op dit moment een onderzoek voor onder gedetineerde plegers van High Impact Crimes...

De werkdruk paradox: onder grote werkdruk je leuke baan blijven beoefenen

'Hoe zit dat dan? Met plezier naar je werk gaan, maar toch lijden onder de werkdruk?'

Haagse knallers

Al jaren wordt er discussie gevoerd over vuurwerk. En dan met name de over vraag of burgers ook zelf vuurwerk moeten kunnen afsteken met Oud & Nieuw. Voorstanders vinden het gezellig en willen graag zelf vuurwerk kunnen afsteken. Tegenstanders hebben er hinder van en pleiten soms voor een algeheel verbod. EMMA deed onderzoek naar dit netelige terrein en kwam tot verrassende conclusies.

#MeToo: Hoe normaal is het om het over seksualiteit te hebben?

#MeToo is overal. Je kon er afgelopen weken niet omheen. Mensen delen massaal hun persoonlijke ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voor- en tegenstanders van de discussie spreken zich uit. Anno 2017 is het spreken over seksueel (grensoverschrijdend) gedrag nog altijd omgeven door een taboesfeer. Vaak komen er gevoelens van schaamte en schuld bij kijken.

Een bezoek aan de DDW door de ogen van Floor

De Dutch Design Week (DDW) is inmiddels zo’n begrip, dat ‘DDW’ geen introductie meer behoeft. Negen dagen lang opent Eindhoven zijn poorten voor zo’n 300.000 bezoekers. Op jacht naar tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. Zo ook EMMA! Deels is EMMA aanwezig aan de hand van ‘eigen’ projecten, maar vooral ook om te delen, wat ons op de DDW raakt, inspireert of blij maakt.

‘Aanpak eenzaamheid komt vaak neer op aanleren sociale vaardigheden’

‘We moeten accepteren dat eenzaamheid erbij hoort.’ Dat zei Floor de Booijs , hoofdredacteur van Straatjournaal Haarlem , tijdens de expertmeeting over eenzaamheid die op 28 september bij EMMA werd gehouden. Hier waren acht experts bijeengekomen om met elkaar te praten over de lokale en landelijke aanpak van eenzaamheid. Floor schreef eerder voor de website van EMMA het blog Vijftig tinten eenzaamheid .

EMMA meets DDW

Op 21 oktober is het weer zo ver: dan is in Eindhoven iedere designer, innovator en nieuwsgierige te vinden. De Dutch Design Week (DDW) is inmiddels zo’n begrip, dat ‘DDW’ geen introductie meer behoeft. Negen dagen lang opent Eindhoven zijn poorten voor zo’n 300.000 bezoekers. Op jacht naar tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. Zo ook EMMA!

Van schaamte naar kracht, verhalen over armoede

Even was ze stil. Ze leek te slikken. 'Wat ik net niet durfde te vertellen, is dat ik zelf ook opgegroeid ben in armoede.' Ze doelde op de vraag die ik even eerder aan een groep starters op de arbeidsmarkt stelde. Of ze mensen kenden, in armoede. Eén vinger ging er op. Een tweede aarzelend. Het is kenmerkend voor de armoede- en schuldenproblematiek. De schaamte die zweeft rond het tekort aan geld.

Sociaal Ondernemers. De Iphone onder de ondernemers?

Sociaal ondernemers. Ze lijken de iPhone onder de ondernemers geworden. Iedereen wil 'het' zijn, ervoor werken of er in ieder geval mee samenwerken. Ondernemers die behalve winst maken ook een bijdrage leveren aan de maatschappij passen ook wel erg goed bij de terugtrekkende overheid en participerende maatschappij. Maar wat is sociaal ondernemerschap nou precies? En doet de overheid hier eigenlijk iets mee?

‘Pechman’ Marco: in de steek gelaten door het systeem

In de goede jaren piloot en succesvolle ondernemer. Door pech op pech kreeg hij schulden en belandde hij op straat. In een artikel eind juni 2017 bestempelt NRC mensen zoals Marco als 'pechmannen'.

Hoe krijgen we meer vrouwen in de politiek?

Op dinsdag 12 september – een week voor Prinsjesdag – verzamelden zo’n veertigtal vrouwen zich bij EMMA om het te hebben over vrouwen in de politiek. Prof. Monique Leyenaar (Comparative Politics, Radboud Universiteit Nijmegen), Devika Partiman en Roelfien & Aleid gaven op geheel eigen wijze inzicht in hoe het ervoor staat met vrouwen in de politiek.

Creatief tegen eenzaamheid

Ouderen in één complex met baby's, peuters en kleuters. In Japan zijn er al tientallen van deze zogenoemde kinder-bejaardenhuizen. Een creatieve maatregel om de vereenzaming onder ouderen in dit meest vergrijsde land ter wereld tegen te gaan.

Gezinnen in de knel

Werkende ouders die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Het komt steeds meer voor en het brengt veel gezinnen in een sociaal isolement, weet Mary Klijnsma (74) uit ervaring. Zij werkt sinds 10 jaar voor de Voedselbank Delft, afdeling Pijnacker.

U bent hier