Artikelen

Leraren en schoolleiders gezocht!

Wat moet je als Nederlandse leerling in het primair en voortgezet onderwijs nu kennen en kunnen? In...

Signaleer risico's voor het 'explodeert'

Syriëgangers of juist terugkeerders. Clashes tussen groepen bewoners of bijna gewelddadige bejegening van bestuurders of ambtenaren. Als het ‘explodeert’, staan de kranten vol en wordt er actie geëist.

Schoffelen voor de buurt

Mijn partner heeft zich ook laten horen op Facebook. Niet om een klacht in te dienen - die waren er al genoeg met onbevredigende antwoorden - maar om de wethouder uit te nodigen voor een wandeling door de wijk.

BZK heeft meer schwung gekregen

Het kerndepartement van BZK werkt nu ruim een jaar als flexibele organisatie. Binnen directies zijn er alleen nog tijdelijke werkverbanden.

100 dagen in de Tweede Kamer

In de vroege ochtend van 27 juni verzamelden ruim 50 genodigden van maatschappelijke organisaties , overheden en het bedrijfsleven zich voor het ontbijt met nieuwe Kamerleden.

Inkijk in de wereld van schulden

Met de serie Schuldig werd een inkijkje gegeven in de wereld van de schulden. Via kleurrijke portretten van schuldenaren Ditte, Carmelita, Dennis, Ron en Ramona maar ook deurwaarder Ed en schuldhulpverlener Will kijkt de serie voorbij de ‘schuldvraag’.

De grootste uitdaging is jongeren bereiken

Jongeren hebben de toekomst. Maar dat kan aardig verstoord worden als er sprake is van (problematische) schulden. Daarbij blijken jongeren de weg naar hulpinstanties maar moeilijk te kunnen vinden. Grote vraag is daarom wat er zou moeten veranderen om tot een sluitende aanpak te komen.

Energietransitie: mag het ook morgen?

In 2050 willen we een maatschappij die volledig op duurzame energie draait en zoveel mogelijk CO2-neutraal is. Dat is een grote opgave. Hoe krijgen we onze samenleving (zo snel mogelijk) aan duurzame energie?

De kansen van flexibiliteit binnen de overheid

Een flexibele overheid, dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar zo’n overheid bestaat wel degelijk. Het ministerie van BZK werkt sinds een jaar met een flex-concept.

Storytelling: hét verhaal van jouw organisatie of project

Iedereen doet het vrijwel iedere dag: het vertellen van een verhaal. Het is een anekdote bij de koffieautomaat, een jeugdherinnering die wordt opgehaald, of een goede film die wordt naverteld. Verhalen zijn een natuurlijke, krachtige manier waarop mensen communiceren.

5 lessen in de strijd tegen Brabantse drugscriminaliteit

In Brabant is er de laatste tijd werk van gemaakt om criminaliteitsfenomenen zichtbaar te maken. Dat geldt onder andere voor de georganiseerde drugscriminaliteit. Een typisch Brabants fenomeen is dat niet, maar er komen wel gelegenheidsfactoren in een unieke constellatie bij elkaar.

Energietransitie: het moet anders! Maar mag het ook vanaf morgen?

In 2050 willen we een maatschappij die volledig op duurzame energie draait en die zoveel mogelijk CO2 neutraal is. Dat is een grote opgave. En dat dat van ons allemaal wat vraagt, daar lijkt iedereen het over eens.

‘Frames met energie’: hoe moeten we communiceren over energietransitie?

In het onderzoek ‘Frames met energie’ zijn we, samen met de Hanze Hogeschool en Us Kooperaasje, op zoek gegaan naar manieren waarop we in alledaagse gesprekken kunnen aansluiten om het topic ‘duurzame energie’ beter bespreekbaar te maken.

Ouderen vertellen jongeren over de Tweede Wereldoorlog tijdens de Verhalenmarkt

Deze maand vieren we dat ons land 72 jaar geleden werd bevrijd van Nazi-Duitsland. Veel jongeren weten gelukkig niet hoe het is om in een bezet land te leven. Maar ze krijgen ook niet meer de verhalen mee van toen. Dat moet anders, zo dachten de organisatoren van de ‘verhalenmarkt'.

OV-chipkaart is aan vervanging toe

Eind 2004 werd voor de allereerste keer met een OV-chipkaart gereisd. Jaren van praten en onderhandelen gingen aan deze invoering vooraf, vooral vanwege het financiële plaatje. Anno 2017 is er op dat punt niets veranderd.

Een pleidooi voor een sluitende aanpak voor jongeren met schulden

Acht paar ogen kijken me argwanend aan. Het zijn uitgebluste ogen, met een vleugje nonchalance om de berg ellende die zich eronder bevindt te verbergen. Even heb ik overwogen om deze budgettraining af te zeggen.

Criminele families

Hoe ver valt de appel van de boom? Rechercheurs die met zware en georganiseerde criminaliteit van doen hebben, wijzen er dikwijls op dat bepaalde families al decennialang bij hen bekend zijn. Klopt dat beeld? En zo ja, hoe moet dat dan worden verklaard?

Een challenge van 40 dagen? Eitje!

We hebben onszelf uitgedaagd. We willen wat doen aan klimaatverandering, want een beter milieu begint bij jezelf. Dus namen we ons voor om 40 dagen íets te doen tegen klimaatverandering.

Het dak op met die duurzaamheids- challenge

Een maand lang heb ik alleen groente, fruit, noten, zaden, vis en vlees gegeten. Geen kaas, zuivel, brood, pasta, rijst, peulvruchten, suiker en bewerkte voeding. Best een uitdaging voor een koolhydraattype zoals ik.

Tandje lager

Ik ben een ontzettende koukleum. Thuis staat de thermostaat dan ook standaard op 22 graden. Veel te warm! Ik heb van alles ondernomen om de CV op de voor ‘gewone mensen’ stand van 20 graden te zetten.

U bent hier